Uzunköprü Devlet Hastanesinde Hap Tatbikatı yapıldı
02 Ocak 2019

HAP Tatbikatları Başarıyla Gerçekleşti!

Dünyada ve ülkemizde bugüne kadar yaşanan afet ve acil durumlardan edinilen tecrübeler her sektörün kendi alanındaki tehlike ve riskleri belirleyerek yaşanacak olumsuz durumlara hazırlıklı olmaları gerektiğini göstermektedir. Sağlık sektörünün önemli bileşenlerinden olan hastaneler aynı zamanda toplumun can damarı niteliğindedir. Hastaneler afet ve acil durumun boyutu ne olursa olsun sağlık hizmetini kesintiye uğratmadan sunmaya devam etmek zorundadır. Bu bağlamda yaşanacak her türlü afet ve acil durumlarda hastanemizce sunulan sağlık hizmetinin sürdürülebilir olması için Hastanemizce “Hastane Afet ve Acil Durum Planı (HAP)” hazırlanmaktadır.

Hastane  Afet  ve  Acil Durum  Planı  hastane hizmetlerinin her durumda sürdürülebilir olmasını sağlayarak  hasta ve yaralılara en etkin tedavi hizmetinin sunulmasını ve personelin ihtiyaç ve güvenliğini gözetmeyi hedeflemektedir. Bu kapsamda Hastanemiz Ana Bina ve Ek Binasında hazırlanan HAP kapsamında başarıyla tatbikatlar yapılmıştır. Tatbikat senaryosu gereği Ana Hizmet Binamız kalorifer dairesinde olan patlama sonrası Cerrahi – 1 servisinde yangın çıkmış akabinde Acil Müdahale Planı aktive edilmiştir. Ardından Olay Yönetim Ekibi toplanmış HAP Başkanı tarafından öncelikle 2. Seviye Mor Kod ve akabinde Sarı Kod verilmesi kararlaştırılarak toplamda 41 hasta ve personel tahliye edilmiştir. Acil servis triyaj alanı kurularak ayakta bakım alanı ve ilave bakım alanı oluşturularak yaralıların tedavisine başlanılmış, 2 hasta Sultan 1.Murat Devlet Hastanesine sevk edilmiştir. Ek Hizmet Binamızdaki tatbikatta senaryo gereği de Kadın Hastalıkları ve Doğum Servisinde yangın çıkmış, akabinde Acil Müdahale Planı aktive edilmiştir. Ardından Olay Yönetim Ekibi toplanmış HAP Başkanı tarafından öncelikle 2. Seviye Mor Kod ve akabinde Sarı Kod verilmesi kararlaştırılarak toplamda 40 hasta ve personel tahliye edilmiş 3 hasta da Sultan 1.Murat Devlet Hastanesi’ne sevk edilmiştir.

Yapılan tatbikatlar başarıyla gerçekleşmiş olup tatbikat sonrası Hastanemiz Başhekimi aynı zamanda HAP Başkanı Uzm.Dr.Özgür KAVAK “Hastanede olabilecek afet ve acil durumlarda hazırlıklı olunması büyük önem taşımaktadır. Bu sebeple hastanemizde belirli aralıklarla afet ve acil eylem tatbikatları gerçekleştirilmektedir. Güvenliğimiz için her zaman hazırlıklı olmak zorundayız. Oldukça başarılı ve öğretici geçen tatbikatta görev alan ekip arkadaşlarıma teşekkür ederim” açıklamalarında bulunmuşlardır.